Menu

Narodilo se mládě jaguára

„Mládě se narodilo 17. září, je zdravé a vitální. Otcem mláděte je téměř čtyřletý samec Tito a matkou sedmiletá samice Grácie“ uvedla zooložka Lenka Štursová s tím, že v hodonínské zoologické zahradě se dříve odchovy jaguáry příliš nedařily. „Tehdejší samice jaguára Kelly sice několikrát porodila zdravá mláďata, ale svou mateřskou úlohu nezvládla. Zřejmě proto, že sama pocházela z umělého odchovu. Mláďata po porodu nechala bez povšimnutí. Některá z mláďat se podařilo zachránit, ale jen díky umělému odchovu a péči chovatelů“ doplňuje zooložka. Zoo později získala nový chovný pár, který se podařilo spojit v roce 2015. Grácii jsme přivezli ze zoo v německém Saarbrückenu v roce 2011 a Tita ze Zoo Petrohrad v roce 2014.

Narození mláděte bylo pro všechny velkým překvapením. „Pár už byl spojený více než dva roky a s mládětem jsme tak mohli počítat, tohle jsme ale opravdu nečekali. Březost totiž nebyla na samici příliš patrná a nezaznamenali jsme ani páření.“ dodává chovatel Martin Dubšík. První kontrola mláděte proběhla po týdnu při jeho vážení. „Sedmidenní mládě vážilo přibližně 1700 gramů a každý týden pravidelně přibírá okolo půl kilogramu. Při kontrole se nám podařilo zjistit, že jde o samičku“ upřesňuje chovatel.

Grácie zvládla porod bez komplikací a od prvního dne se o svoje mládě vzorně stará. Svůj temperament, typický pro jaguára, však nezapře. Mládě agresivně chrání před chovateli a i samec musí být po celou dobu odchovu od matky a mláděte oddělen. Oproti flegmatičtějšímu tygrovi jsou jaguáři hbitější a také zákeřnější.

I když má jaguár srst většinou žlutohnědou se skvrnami, občas se vyskytují černě zbarvení jedinci. Této barevné odchylce se říká melanismus, u jaguárů je však poměrně vzácná. Melanický jaguár je celý černý, ale při bližším zkoumání jsou skvrny vidět. Takovouto barvu má i mládě, které jej zdědilo po otci, zatímco matka Grácie má běžnější světlou srst.

V přírodě se jaguár vyskytuje už jen velmi vzácně. Na vině katastrofálního úbytku této velké kočkovité šelmy, jejíž domovinou je Střední a Jižní Amerika, je kácení pralesů a také lov jaguárů pro jejich velmi atraktivní kožešinu.