Menu

Mláďata klokanů obrovských jsou již k vidění ve výběhu

Hodonín, 7. 5. 2021

Dvě mláďata klokanů obrovských jsou již k vidění nejen ve vacích svých matek. V průběhu dne bezpečí vaku opouštějí a návštěvníci je mohou zahlédnout i ve výběhu. Klokany obrovské, jejichž domovem je východní Austrálie, kde jsou nejrozšířenějším druhem klokana, a Tasmánie, chová hodonínská zoo od roku 2017. V tomto roce byl ukončen chov klokanů rudých a jejich místo zaujali první jedinci klokanů obrovských přivezení z polské zoo a následně z německé Zoo Norimberk. Nyní je jich ve výběhu k vidění celkem 6, dvě matky s mláďaty, chovný samec a odrostlé loňské mládě, sameček.

Březost samic tohoto druhu trvá průměrně 33 dní a je v přírodě závislá na příznivých klimatických podmínkách, za sucha se totiž přestanou samcům tvořit spermie. Rodí se jediné, velmi nedovyvinuté mládě měřící asi 1,5 cm, které si zaleze do vaku matky, v němž se přisaje ke struku. Teprve po dvou měsících začíná mládě vystrkovat hlavu z vaku.