Zoo Hodonín vybrala zatím nejvyšší částku na podporu ohrožených zvířat

Za rok 2023 se v rámci projektu ZOO 2NATURE podařilo Zoo Hodonín vybrat 189 830 korun. Po dobu trvání sbírky od jejího založení v roce 2020 jde o nejvyšší částku. Z každého vstupného zaplaceného v rámci sbírky putují dvě koruny na záchranu kriticky ohrožených druhů zvířat ve volné přírodě.

Zoo Hodonín takto podporuje celkem tři projekty. Prvním je Save The Rhino International na záchranu nosorožců. Že tato snahy mají smysl dokládá i fakt, že například v sumaterském národním parku Way Kambas se vloni narodilo už čtvrté mládě.

Dále je to Kukang Rescue Program na záchraně outloňů váhavých a sumaterských fungující v Indonésii desátým rokem. Tyto malé poloopice jsou ohroženy hlavně nelegálním obchodem a organizace proto aktivně spolupracuje s místními obyvateli.

Třetím projektem je činnost dobročinného spolku Altaica na záchranu tygrů ve volné přírodě. Populace těchto impozantních zvířat poklesla za posledních sto let o 95%. Činnost spolku spočívá ve finanční podpoře organizací zabývajících se záchranou tygrů v přírodě (in situ) a veřejná osvěta, například prostřednictvím Běhu pro tygry.

Vybraná částka se rozdělí rovným dílem mezi všechny tři uvedené programy. Poděkování za podporu patří především návštěvníkům Zoo Hodonín. Úbytek zvířat je obecně způsoben pytláctvím a ztrátou životního prostředí spojenou s nedostatkem potravy. Ztráta každého zvířecího druhu má přitom širší dopad na přírodu a v konečném důsledku i na člověka.