Zoo Hodonín zaznamenala další prvoodchov. Ve skupině černých lemurů nyní dovádějí dvě příšerky

Po dvacítce letošních mláďat, hlavně pak duu roztomilých vlků hřivnatých, se Zoo Hodonín může pochlubit dalším vzácným prvoodchovem. Tentokrát zkraje května odstartoval ve skupině lemurů černých, kteří do zahrady přišli teprve loni z pražské zoo. Tou šťastnou v lemuřím kvartetu byla dominantní samice. Na svět přitom přivedla hned dvě mláďata, a zdá se, že rovnou páreček.

„Že nějaké mládě přijde, jsme tušili, ve skupině jsme zaznamenali páření. Překvapilo nás však, že na svět přišla dvojčata. U lemurů je to výjimka, většinou po osmnáctitýdenní březosti rodí mládě jen jedno. Je vidět, že se těmto zvířatům u nás daří,“ řekla chovatelka primátů Petra Bílková.

Malé černé příšerky, které se zatím stále víceméně drží máminých zad, mají velmi jemnou tmavou srst. Jedno z dvojčat už se ale začíná vybarvovat dohněda a raší mu i bílé licousy. „Podle toho usuzujeme, že jde o holku. Druhé mládě zůstává černé, což signalizuje kluka,“ uvedla chovatelka.

Příchod lemuřího dua pro hodonínskou zoo znamená první zkušenost s odchovy u tohoto vzácného madagaskarského endemita. Pár jejich příbuzného, vari černobílého, který zoo až do loňského skonu samce chovala celé desetiletí, totiž nikdy potomky na svět nepřivedl.

Ani tento prvoodchov se neobešel bez problémů. Ihned po narození dvojčat ve skupině nastal rozruch a následné půtky. „Dominantní samice začala napadat jednu další natolik, že to skončilo kousanci, utrženým ocasem a dalšími zraněními. Nakonec jsme postiženou samici museli od ostatních izolovat. Od té doby mezi zvířaty vládne harmonie,“ popsala zooložka Lenka Štursová. Matka a současně šéfová skupiny ale při krmení chce pro sebe stále to nejlepší. I to je důkaz toho, že se o své děti stará s největší péčí. Ty se však pomalu jejího těla začínají pouštět.

„Lašují mámě po hlavě, po zádech i kolem ní. Jedno jsem dokonce viděla i na větvičce,“ má radost z vitality mláďat Petra Bílková. Všimla si také, že se začínají zajímat o u téměř všech zvířat oblíbený okus. „Dokoncelisty z větví stromů zkoušely ochutnat,“ řekla o dvojčatech, které se zatím živí mateřským mlékem, Bílková. Jak ale dodala, to všechno dělají jen v případě, že mají pohodu. „Musí mít pocit bezpečí. Je-li v okolí nějaký pohyb či hluk, tak se úzkostlivě drží své mámy,“ doplnila chovatelka.