❗ Ve čtvrtek 31. října 2024 bude Zoo Hodonín z provozních důvodů uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Na Noc duchů do zoo přišlo dva tisíce dvě stě odvážlivců. Stezkou odvahy zněly výkřiky hrůzy i smích

Příjemné počasí a vidina nevšední zábavy přilákala uplynulý páteční podvečer dva tisíce dvě stě dětí i dospělých do hodonínské zoo. Právě tam se konal už třináctý ročník jedné z nejoblíbenějších akcí zahrady s názvem Strašidelná zoo aneb Noc duchů.

„Když jsme s touto předdušičkovou akcí před třinácti lety začínali, chodilo na ni od tří do pěti set lidí. Toto je ale opravdové nadělení,“ řekla Zdenka Vavrysová, která kdysi stála u zrodu Noci duchů, když nyní přehlížela frontu sahající od vstupní brány do zahrady až k psímu útulku. Davy se pak jako lavina valily do areálu U Červených domků, kde na děti i dospělé čekalo šestero úkolů, vědomostní soutěž, již vyhlašoval DJ Luděk Ptáček, který také správné odpovědi odměňoval, i opékání špekáčků. Většinou účastníci ale ještě před tímto „bodem programu“ vstoupili na Stezku odvahy.

„Som tu už po tretíkrát a velmi sa mi to tu páči. Aj keď musím priznať, že sa miestami aj trochu klepem od strachu,“ smála se pětatřicetiletá Mária, která se svými dvěma dětmi přijela ze Slovenska, odkud byla tentokrát bezmála polovina návštěvníků. Ti museli projít kolem stařičkého velkého mága, mrtvého císaře či bludiček, než doputovali k velkému hřbitovu s ponurou atmosférou, duchy, smrtkou a strašidelným zombie. Hrůzu vyvolávalo i popraviště se šibenicí, gilotinou a špalkem a sekyrou, které obsluhoval kat Mydlář se svým pacholkem. Daleko laskavější pak bylo stanoviště na lodi Konstancie, kde putující stezkou soutěžili, za což dostali sladkou odměnu, a navíc mohli požádat o voňavý horký čaj. Tam také nabrali sílu ke zdolávání dalších nástrah.

Tou první bylo čertovské trio, které na ně čekalo opodál.  Ač mělo připravený velký kotel na hříšné duše, všechny děti se zachránily díky tomu, že zarecitovaly či zazpívaly. Vykoupit písničkou či básničkou se musely i u trojice bílých paní. Na konci stezky na odvážlivce ještě zaskřehotala smrtka a pak už vlídná Jaguška v roztrhané chaloupce rozdávala osvědčení o zvládnutí stezky a lízátka. 

text i foto Bohuna Mikulicová