O adventu do zoo nejen za zvířátky. Připraveny jsou vánoční dílničky, živý betlém i akce pro pejsky

I když čas pokročil a i hodonínská zoologická zahrada se pomalu chystá k zimnímu odpočinku, život v ní rozhodně neustává. Naopak, pro adventní čas zahrada připravila svým návštěvníkům příjemný program.  Už příští týden ji zaplaví děti z mateřských a prvních tří ročníků základních škol, které nazdobí stromečky nacházející se v areálu zoo pochoutkami pro zvířátka. Každý rok jich tam zavítá na čtyři sta a odměnou je jim pak procházka zahradou s prohlídkou expozic.

Živo ale bude i o odpolednech tří adventních nedělí  (6., 13. a 20. 12. 2015), kdy se mohou děti se svými rodiči či prarodiči zúčastnit takzvaných vánočních dílniček. Začnou pokaždé ve 13.00 a odehrávat se budou na vzdělávacím centru v zadní části zoo. „Společně si zkusíme vytvořit vánoční dekorace, ozdoby, různá zapichovátka, svícny. Pracovat budeme s nejrůznějšími materiály – od těch přírodních až po papír, flitry a jiné zdobné prvky,“ láká pracovnice centra Zdenka Vavrysová, která dílničky povede. Jak také ujišťuje, vše potřebné bude připraveno a účastníci si vlastnoručně vytvořené, Vánocemi motivované výrobky mohou odnést domů.

O třetí adventní neděli (13. 12.) si lidé mohou do zoo přijít užít i trochu duchovna. Na programu totiž bude tradiční Živý betlém v podání žáků literárně-dramatického oboru Hodonínské ZUŠ. V režii Matěje Mužíka se představí dvacítka typických betlémských postav, které nejdříve projdou zoo průvodem a poté předvedou více než dva tisíce let starý příběh se živě zpívanými koledami a vánočními verši. Poprvé bude betlémská scénka předvedena ve 13.30 a opakovat se bude ještě třikrát: ve 14.15, v 15.00 a v 15.40.

Poslední adventní akcí budou rovněž už tradiční Vánoce pro psí kamarády. Ty v útulku pro pejsky vypuknou 19. prosince v 10.00 a skončí o Štědrém dnu ve 12.00. Ve všechny dny mezitím bude útulek přístupný do 17 hodin. Lidé mohou pejsky nejen navštívit a potěšit se s nimi, ale také si některého z nich adoptovat a těm stávajícím přinést dárečky pod stromeček. „Nejvíce přivítají deky, granule pro malá plemena, štěňata i psy seniory, konzervy, kapsičky, ručníky, látkové pleny, savé podložky, obojky a vodítka pro malé hafany. Hodit se budou i konzervy a kapsičky pro kočky, které do útulku občas rovněž zabloudí,“ říká zooložka Lenka Štursová a připomíná, že odměnou dobrým lidem bude medový perníček a hlavně hřejivý pocit z dobrého skutku. 

Bohuna Mikulicová