Živý betlém letos málem zhavaroval. Nakonec ale vše dobře dopadlo, jeho aktéři měli velký úspěch

Více než dvě stovky návštěvníků hodonínské zoo se odpoledne o třetí adventní neděli postupně vystřídaly na místě před výběhem lvů, aby zhlédly nové nastudování živého betlému v podání žáků literárně-dramatického oboru ZUŠ. A nejen jich. V originálně pojatém ztvárnění betlémského příběhu se zajímavou zápletkou i jejím sympatickým rozuzlením se totiž nečekaně objevily i selky v podlužáckých krojích, do nichž se oblékly maminky účinkujících, role průvodce příběhem, řezbáře Matěje, se pak ujal sám režisér Matěj Mužík.

„Byla to tak trochu z nouze ctnost. Tohle nastudování vypadalo jinak. Jenže z původních pětadvaceti aktérů příběhu mi zůstalo pouhých sedm. Několik jich onemocnělo, další si na poslední chvíli vzpomněli, že mají sportovní utkání či jiné aktivity. Abych zachránil situaci, musel jsem předlohu narychlo upravit a dva dny před vystoupením v zoo do představení zapojit i dospěláky. Jeden ze tří králů zase musel ze zoo odejít dřív, takže jsme jeho náhradníka angažovali a „zaučili“ přímo na místě,“ popsal dramatické chvíle už s humorem učitel, který s dětmi v hodonínské ZUŠ pracuje teprve dva roky. V pátek, kdy zjistil stav věcí, mu ale do skoku nebylo. Věděl, že na živý betlém chodí i několik stovek diváků a nechtěl je zklamat.

Naštěstí narychlo přizvané herečky i „ten malý vzadu“, své role zvládli na jedničku, operativně se nové situaci přizpůsobili i kmenoví členové kolektivu. „Nevadí, že to nebylo klasické podání živého betlému. Naopak, bylo to zase něco jiného. Celé to působilo svěže, mile, byla tam spousta nápadů, příjemně jsme se bavili. A ta mladičká slečna (Elisabeth Davi – v ZUŠ studuje zpěv – pozn. autorky článku) zpívala nádherně,“  řekl jeden z přihlížejících, fotograf Petr Voldán, k tradičnímu, tentokrát problémy provázenému živému betlému, jemuž stafáž v pozadí spolehlivě dělali komparzisté – pár velbloudů a čtveřice lam.  

Bohuna Mikulicová