Šimpanz Sherley opouští zoo. Míří do Číny

Kdo chce v hodonínské zoo ještě spatřit šimpanze Sherleyho, má poslední možnost tak učinit během pondělí posledního února. Pak už se tam setká pouze se starým šimpanzím párem Zuzanou a Obem a dvěma holkami, Judy a Teou.

Když v dubnu roku 2007 přišel do hodonínské zoo šimpanz Sherley, začalo být v tamním pavilonu primátů veselo.  Tehdy sedmiletý šimpanzí kluk zvyklý výhradně na lidskou společnost, si svými kousky a přátelskou povahou získal srdce všech: zaměstnanců i návštěvníků zoo. Ve středu ráno se však hodonínská zahrada, do níž se oblíbený šimpanz před devíti lety dostal pouze na základě deponační smlouvy, se Sherleym rozloučí. Jeho majitel Ludvík Berousek pro něj našel nový domov v zoo hlavního města jihočínské provincie a třetího největšího města Číny, Kuang čou.

„Sherley odchází na žádost majitele a čínského ministerstva životního prostředí do zoo, která patří mezi největší zahrady v Číně. Samozřejmě jsme se zajímali o podmínky, které tam na Sherleyho čekají, a dostali jsme samá pozitivní hlášení. Kladné rozhodnutí o přesunu zvířete vydalo i naše ministerstvo, čímž byla naplněna litera zákona, a naší povinností je zvíře vydat,“ vysvětlil důvod odchodu šimpanzího samce ze zoo její ředitel Martin Krug, který věří, že Sherley se bude mít ve svém novém domově dobře.

„Podle informací a dokumentačních materiálů bude mít daleko větší prostor a podmínky blížící se přirozenému prostředí tohoto zvířecího druhu. Dokonce se může stát, že se díky tomu nakonec začlení do rozmnožovacího procesu, což nám se ani vzdor speciálnímu projektu s názvem Přirozené chování šimpanzů, nepodařilo,“ říká ředitel a Sherleymu přeje všechno nejlepší, i když ví, že v hodonínské zoo bude chybět.

„Je mi líto, že odchází. Devět let jsem o něj pečovala, hodně mi přirostl k srdci. Také návštěvníci ho milovali. Řada z nich k nám jezdila speciálně kvůli němu,“ říká chovatelka primátů Petra Bílková a její kolega Lukáš Baránek dodává: „Byl to kamarád, osobnost, nikdy jsem podobné zvíře nepoznal. Bude se nám stýskat.“

I ředitel Krug připouští, že Sherley jako inteligentní a dlouhověké zvíře může vzbuzovat velké emoce, ale zároveň upozorňuje: „Je třeba se k tomu postavit profesionálně a ke zvířatům se chovat jako k plnohodnotným členům určitého druhu, k němuž patří. Satisfakcí pro nás je to, že Sherley odchází do dobrých podmínek a i řada odborníků potvrzuje, že jeho odchod do Číny je dobrým řešením,“ prohlásil šéf zoo. Ten nyní spolu se zoology plánuje, že Sherleyho družky – Teu a Judy – spojí se sedmatřicetiletým šimpanzem Obem a třiačtyřicetiletou Zuzanou. Dokonce uvažuje o tom, že by se samec, který se o obě mladé šimpanzice od samého počátku zajímal více než u lidí vychovávaný Sherley, mohl stát i otcem. „Jeho věk není žádnou překážkou. Jde o statného a vitálního samce, který nás možná ještě překvapí,“ uzavírá ředitel Krug. 

Bohuna Mikulicová

foto Jiří Mikoláš, Josef Petrica