Zoo se pyšní dalšími dvěma mláďaty

O dvě další mláďátka je bohatší hodonínská zoo. Po tamarínech pinčích, oryxí holce Ále a malém lemurkovi nyní přišla na svět holka u adaxů núbijských, roztomilý kluk oživil zase stádečko lam krotkých.

„Adaxka Rozárka, původem z Lešné, svou holku povila už zkraje měsíce března. Porod netrval déle než tři hodiny a prvorodička skvěle zvládla i celý následný odchov,“ chválí čtyřletou samici od vzácných antilop zooložka Lenka Štursová. Tříletý otec mláděte, který do zoo přišel z německého Norimberku, je zatím v izolaci, malá holka se zato skamarádila se svou tetou Isidorou ze Dvora Králové, která se součástí nově utvořeného tříhlavého adaxího stádečka stala teprve nedávno.

„Mají se rády, často je vidět, jak spolu odpočívají. Vzorně se ale o mládě stará i samotná máma a zájem, byť jen přes hrazení, o ně jeví i otec,“ říká s uspokojením Štursová.

Protože jde o zvířata zařazená do evropského záchranného programu, o dalším osudu malé adaxky rozhodne evropský koordinátor. Z hodonínské zoo totiž časem bude muset odejít. „Už teď malé hledá domov v jiné zoologické zahradě,“ poznamenává zooložka.

Za necelých šest týdnů po radostné události u adaxů bylo veselo i u lam krotkých, kde na svět přišel  nádherný kluk. O krasavce v černobílém vydání se postarala dvanáctiletá stejnobarevná samice Nancy a jediný samec ve čtyřhlavém stádečku jménem Lucki. Od samého začátku se má lamáček k světu a je ozdobou lamího výběhu. Že má problémy s kýlou, na něm vůbec není znát.

„Čeká ho operace, ale je v pohodě, žije si spokojeným dětským životem,“ říká Lenka Štursová o vitálním mláděti, o něž se nezajímají jen návštěvníci a tety a rodiče ve stádě, ale i dvouhrbý velbloud Dali. „Nejsme z toho zrovna nadšeni, nemusel, ale mohl by mu ublížit,“ sděluje zooložka své obavy o lamího kluka, jehož si naštěstí rodiče bedlivě hlídají a v přátelství s velkým chlupatým sousedem mu důsledně brání.

Bohuna Mikulicová