Zoo dočasně opustí několik zvířat

Lidé, kteří ve dnech od 5. září až po dny letošního prvního prosincového týdne navštíví hodonínskou zoo, svá oblíbená zvířata v pavilonu primátů a terárií nenajdou. Na jiném místě naleznou pouze skupinu šimpanzů, na ostatní si budou muset počkat zhruba až do devátého prosince. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce střechy pavilonu a jeho dalších částí.

„Střecha bezmála dvacet let staré stavby zatéká, jsou mokré stropy i zdi, dochází k vydrolování zdiva, zarezlé jsou železné konstrukce. Je zapotřebí vše kompletně vyspravit a obnovit funkčnost hydroizolace a tepelné izolace,“ sděluje ředitel zoo Martin Krug a dodává, že původní architektonické řešení pavilonu zůstane zachováno.

Právě v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí bylo nutno převézt obyvatele pavilonu do spřátelených zoo – v Brně, Liberci a Ostravě. Tam mají dočasný azyl lemuři černí i samice lemura vari Kimberley, kočkodani i gibonka Betsy. Skupina šimpanzů pak  rekonstrukci přečká ve starém medvědinci v zadní části zahrady. „Starý a již nevyhovující medvědinec stojí vlastně už jen kvůli plánované rekonstrukci. Poté bude demolován a na jeho místě vyroste jihoamerický komplex,“ informuje ředitel Krug.

Během zhruba tříměsíčních prací na pavilonu, které si vyžádají 2,7 milionu korun z rozpočtu města Hodonína, se nepatrně změní i trasy prohlídky. Návštěvníci však tím nebudou nikterak omezeni. „Prosíme jen, aby dbali našich pokynů, pochopili nutnost opravy pavilonu a omluvili krátkodobý diskomfort,“ uvádí šéf zoo, který věří, že díky rekonstrukci se zlepší podmínky života zvířat i chovatelů v předmětném pavilonu a i samotní návštěvníci se v něm budou cítit lépe. 

Bohuna Mikulicová