Nové druhy kopytníků v zoo

Začátkem nového roku mohou v Zoologické zahradě Hodonín návštěvníci spatřit hned dva nové druhy zvířat.  Prvním z nich jsou dvě samice jelena barasingy, které byly přivezeny z Whipsnade Wild Animal Parku v Bedfordhire. Tento druh patří mezi ohrožené a v zoologických zahradách je chován spíše výjimečně. V ČR jsou aktuálně tato půvabná zvířata z JV Asie k vidění kromě Hodonína pouze v ostravské zoo. Do budoucna by se Zoo Hodonín také ráda podílela na vytvoření chovného programu. „Pro tento druh jsme se rozhodli proto, že je podporován evropským koordinátorem a jím také doporučený k chovu v zoologických zahradách. Samice jsme umístili ve výběhu po zubrech evropských, jejichž chov tam byl loni ukončen. Nejdříve jsme ale museli provést odpovídající terénní úpravy výběhu a přestavbu původní stáje,“ řekl k novince ředitel zoo Martin Krug.

„Po příjezdu zvířat zhruba před dvěma měsíci, jsme je museli nejdříve pomalu adaptovat na nové prostředí. Jsou to velmi plachá zvířata a vyžadovaly speciální režim“ říká zooložka Lenka Štursová.

„Nějakou dobu trvalo, než si laně zvykly ve vnitřních stájích. Poté jsme je začali vypouštět nejdříve do menšího dvorečku a postupně i do velkého výběhu. Návštěvníci je nyní mohou pozorovat v zadní části expozice, chce to ale trochu trpělivosti. Laně jsou stále plaché a dokáží i dobře splývat s okolím“ doplňuje chovatel Lukáš Baránek. Barasinga má štíhlou postavu, dlouhý krk a vysoké končetiny s nápadně velkými, roztažitelnými kopýtky, což je důležitá adaptace pro život v bažinách. 

Pár dní před koncem roku doputovaly ze švýcarského Curychu do hodonínské zoo také dvě samice přímorožce arabského. „Přes naše počáteční obavy proběhla adaptace bez problémů, samice si zvykají velmi dobře, jsou zvídavé a aktivně prozkoumávají nové prostředí výběhu“ říká zooložka Lenka Štursová.

Přímorožec arabský neboli oryx obývá arabské polopouště a z přírody na čas zcela vymizel. V posledních letech se do přírody ale vrací, právě díky záchovných programům zoologických zahrad. Jedná se o antilopu nižší postavy s protáhlejší hlavou, delším ocasem a dlouhými rohy. Typické je bílé zbarvení těla. Kromě tohoto druhu přímorožce chová hodonínská zoologická zahrada také přímorožce jihoafrického a šavlorohého. Zajímavostí je také to, že přímorožci jsou jediné antilopy, které se rodí s malými růžky obalenými kožnatým vakem.