První mládě velblouda dvouhrbého

Pár velbloudů dvouhrbých Selenga a Dali, kteří oba v těchto dnech slaví své 5. narozeniny si nadělili dárek v podobě svého prvního potomka. Radost je o to větší, že se jedná o vůbec první mládě tohoto druhu v hodonínské zoo. Sameček se narodil 22. března a návštěvníci už jej mohou vidět ve výběhu spolu s rodiči.

 „I když porod proběhl bez problémů, mládě nám dělalo po narození starosti. Matka nechtěla mládě přijmout a dát mu napít.  Samice neměla žádné zkušenosti a prvoodchovy bývají u tohoto druhu komplikovanější. V prvních dnech jsme mládě a matku museli trochu podpořit, aby si k sobě našli cestu. Mládě jsme tak museli přikrmovat, ale v současné době už pije bez problémů“ uvádí zooložka Lenka Štursová.

Vzhledem k těmto událostem jsme se rozhodli mládě pojmenovat Serik, což znamená v kazaštině podpora. Otec byl v prvních dnech po narození z bezpečnostních důvodů od samice a mláděte oddělen. Nyní je už zpět u své partnerky a potomka a v hodonínské zoo je tak možné vidět kompletní velbloudí rodinku.

V přírodě velbloud dvouhrbý, přezdívaný v češtině drabař, již téměř vyhynul a je považován za kriticky ohroženého. Pochází z oblasti Střední Asie, kde obývá nehostinné pouště a stepi. Živí se trávou, listím a rostlinami, které otrhává pomocí dlouhých spodních řezáků. Velbloudi chodí typickou mimochodní chůzí (zvedají současně obě levé nebo obě pravé končetiny). Jsou také známí tím, že dokáží přečkat několik dlouhých týdnů bez vody a to díky různým adaptacím. Těmi jsou například ledviny koncentrující moč a minimalizující ztrátu tekutin nebo to že dokážou vypít bezmála 60 litrů vody najednou. Tekutina se absorbuje i z trusu (velbloudí trus je téměř suchý). V hrbech ale nezadržují vodu, jak se mylně traduje, nýbrž tuk.