❗ Ve čtvrtek 31. října 2024 bude Zoo Hodonín z provozních důvodů uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Do Ugandy za horskými gorilami

Na jeden týden vycestoval chovatel opic Lukáš Baránek ze Zoo Hodonín do rovníkového deštného pralesa africké Ugandy. V Hodonínské zoo se již deset let stará o šimpanze, lemury a kočkodany zelené, v Africe viděl práci tamních ochranářů a veterinářů, kteří zde pomáhají po hlavičkou organizace Gorilla Doctors. Ta pečuje o poslední zbylé horské gorily žijící v ugandských horách.

Co předcházelo Lukášově cestě do Afriky, popisuje sám chovatel: „Zapojil jsem se do soutěže Go za gorilou!, kterou vyhlásila společnost dovážející kávu z této oblasti. Soutěž měla jednoduchá pravidla: vyfotit se s balíčkem kávy, fotografii zaslat do soutěže, a pak jen doufat, že právě ona získá nejvyšší počet hlasů od fanoušků na webových i facebookových stránkách.“ Kolegyně jej vyfotila v šimpanzím výběhu, což zřejmě udělalo dojem, a Lukášova fotografie vyhrála. Za necelý měsíc se již Lukáš Baránek vydal na cestu. Společníky mu byli podporovatelé organizace Gorilla Doctors Marek Ždánský, bývalý ošetřovatel goril ze Zoo Praha, a dovozce kávy Michal Šesták.

Pro všechny to byl týden plný nezapomenutelných zážitků. „Navštívili jsme záchrannou stanici Ngamba, kde žije asi 50 šimpanzů zabavených pytlákům a lidem, kteří je drželi v nevyhovujících podmínkách. V národních parcích jsme viděli také mnoho dalších zvířat, například prasata savanová, zebry, buvoly či žirafy. Nedocenitelná byla práce průvodce, který nás zahrnoval množstvím užitečných informací. Největším zážitkem pro mě ale byla možnost pozorovat desetičlennou skupinu horských goril při jejich přemisťování,“ popisuje své dojmy Lukáš Baránek. Jako zaměstnance zoo ho zaujala také návštěva stanice Gorilla Doctors, kde se seznámili s prací celého týmu. „Viděli jsme mnoho odebraných vzorků trusu a tkání, které zde zkoumají, nebo je zasílají k dalšímu výzkumu do Evropy a USA. A dozvěděli jsme se, že spolupracují i s vědci z České republiky, takže i naše malá země pomáhá při ochraně goril ve volné přírodě,“ vysvětluje Baránek. Na závěr dodává: „Velmi si vážím všech, kteří mi poslali svůj hlas v soutěži a pomohli mi zúčastnit se této nevšední cesty.“ Jakmile to situace dovolí, má v plánu uspořádat v zoo o svých zážitcích přednášku.