Zoo opustila tygří samice

Loni touto dobou jsme vás informovali o odjezdu tří ze čtyř mladých jedinců tygra ussurijského (Panthera tigris altaica) do belgické zoo Pairi Daiza. Nyní, téměř přesně po roce, přišla řada i na poslední ze čtyřčat narozených 6. 6. 2017 v hodonínské zoo. Mladá tygřice, jediná samice vedle tří samců ze stejného vrhu, v prosinci opustila svou rodnou zahradu.

Ve středu 9. 12. 2020 v ranních hodinách naložili zaměstnanci zoologického a technického úseku zoo šelmu do přepravní bedny a pracovník specializovaní přepravní společnosti se s ní vydal na cestu dlouhou 1700 kilometrů do jejího nového domova, kterým je Zoo Marwell ve Velké Británii. O tomto místu rozhodl koordinátor chovu kočkovitých šelem. „Původně se uvažovalo o umístění šelmy do Zoo Plzeň, ale bylo rozhodnuto jinak a do plzeňské zoo nakonec putovala stejnou dopravní společností ale opačným směrem jiná tygřice z Anglie,“ doplňuje zooložka Lenka Štursová.

Ve velkém výběhu u tygrů ussurijských zůstává nyní z rodičů čtyřčat pouze desetiletý samec, který do Hodonína dorazil na jaře roku 2013 z francouzského zooparku v Amnéville. Připojení třináctileté samice, která přišla do Hodonína na sklonku roku 2012 z německé Hoyerswerdy a se kterou společně odchovali celkem šest mláďat, je v plánu. „To bude ale možné až po sterilizaci samce, neboť od koordinátora chovu již nemáme povolení k rozmnožování tohoto chovného páru,“ uzavírá Štursová.