❗ Ve čtvrtek 31. října 2024 bude Zoo Hodonín z provozních důvodů uzavřena. Děkujeme za pochopení.

V zoo se narodilo mládě vzácného adaxe núbijského

Hodonínská zoologická zahrada se může pochlubit novým přírůstkem, samečkem adaxe núbijského (Addax nasomaculatus), který se narodil v sobotu 6. listopadu v ranních hodinách. „Porod proběhl rychle a bez komplikací a mláděti se daří dobře,“ popisuje zooložka Lenka Štursová a dodává, že malou antilopu budou moci návštěvníci v nadcházejících dnech vidět ve výběhu. Zatím ale tráví většinu času uvnitř stáje kvůli nízkým venkovním teplotám. Mládě v nejbližších dnech čeká čipování nezbytné pro identifikaci jedince.

Současné stádo adaxů čítá čtyři kusy, dvě samice a dvě mláďata. Kromě čerstvě narozeného samečka je dalším mládětem samička narozená letos na jaře. Otec obou mláďat musel být z důvodu úrazu utracen ještě dříve, než se poslední mládě stačilo narodit.

Historie chovu tohoto kriticky ohroženého druhu pouštní antilopy v hodonínské zoo sahá až do devadesátých let minulého století. Za tu dobu zde byla odchována řada mláďat. Dva odrostlí jedinci z roku 2016 a 2018 odešli před dvěma lety na doporučení koordinátora chovu tohoto druhu do polské Zoo Opole.

Z dalších letošních mláďat stojí za zmínku pvoodchovy nandua pampového, arassariho hnědouchého či zoborožce šedolícího. Úspěšné odchovy zoo letos zaznamenala také u zeber Chapmannových, gibonů lar, přímorožců arabských či sitatung západoafrických.