Vylíhlo se mládě gekona obrovského

Zoologická zahrada se může pochlubit novým přírůstkem. Je jím mládě gekona obrovského (Gekko gecko), které se vylíhlo na konci března. Tento druh chová zahrada od roku 2020, odchovat mládě se ale povedlo poprvé a jedná se tak o historický prvoodchov tohoto druhu v hodonínské zoo. „Samice k nám přijela 21. září loňského roku již oplodněná a kvůli plánovaným úpravám expozice byla umístěna v zázemí, kde se krátce po příjezdu vykladla,“ uvádí zooložka Lenka Štursová a dodává, že všechna zvířata byla pořízena od specializovaných prodejců. Mládě, které bylo po vylíhnutí asi 8 cm velké, je umístěno v zázemí, zatímco chovná samice byla připojena k samci do společné expozice. „Pohlaví mláděte zatím není známé, ale pokud se bude jednat o samičku, rádi bychom si je ponechali. Žere, vyměšuje a všeobecně prospívá. Jeho jídelníček nyní sestává z malých cvrčků,“ upřesňuje dále Štursová s doplněním, že jsou to zvířata s noční aktivitou. Proto v zoo mají obrácený režim se speciálním osvětlením, které zajišťuje, aby je návštěvníci mohli vidět.

Gekon obrovský patří k největším žijícím gekonům na zemi. Dospělý jedinec dorůstá do délky až 40 cm a dožívá se 9 let. Má velkou hlavu a statné tělo, zbarvené světle hnědě až namodrale s modrobílými a oranžovými skvrnkami. Původním domovem gekona obrovského jsou deštné lesy jihovýchodní Asie, ale dokázal se přizpůsobit i životu v blízkosti lidských sídel, kde v noci loví především hmyz a menší hlodavce. V dnešní době se s gekonem obrovským můžeme setkat také na Floridě, Havajských ostrovech a Madagaskaru, kam byl zavlečen.

Tento noční plaz se ozývá silným hlasem, připomínající štěkot psa. V přírodě klade samice dvakrát až třikrát do roka po dvou vejcích, ze kterých se po 2–6 měsících líhnou mláďata. Samice těchto gekonů jsou menší než samci. Pohlavně dospívají až ve dvou letech. Dospělí jedinci jsou teritoriální agresivní zvířata, která se mohou dopouštět kanibalismu. Oproti dospělým jedincům jsou mláďata nenápadná, tmavá a pouze na ocase mají několik řad bílých pruhů.