Mláďata toka Deckenova

Zoologická zahrada se může pochlubit úspěšným historickým prvoodchovem.  Jedná se o mláďata toka Deckenova (Tockus deckeni). Na začátku června se samice zazdila v budce a v polovině července se z budky začalo ozývat pípání. Nové přírůstky toka vyletěly z budky koncem srpna. Nejprve dutinu opustila samice, po několika dnech i mláďata. Jedná se o samce a samici.

Zoo Hodonín chová tento druh ptactva od roku 2017. „Tehdy jsme získali sourozenecký pár ze Zoo Dvůr Králové. Později se podařilo získat další samici a tím vznikl nepříbuzný pár, který letos poprvé zahnízdil. V současné době máme chovný pár + jednu samici, což je sestra chovného samce,“ upřesňuje zootechnik Jiří Ingr, který se v zoo zabývá chovem ptactva.

Důvodem zazdívání v dutinách stromů při hnízdění je ochrana samice a mláďat proti útoku šelem, opic a hadů. Po zazdění zůstane pouze úzká skulinka, kterou samec podává samici potravu. V době odchovu mláďat byla upravena krmná dávka; hlavní podíl v ní měla myší holátka a svlečený hmyz bez krovek. Tuto krmnou dávku podávali chovatelé zhruba 8krát denně po menších porcích a samec potravu nosil a podával samici, která krmila mláďata. Běžně si tito ptáci pochutnávají na hmyzu, který sbírají     i na zemi, dále mláďatech a vejcích drobných ptáků, plazech, obojživelnících a různých plodech.

Toko patří mezi 44 druhů zoborožců, kteří mají srostlé dva první krční obratle   a na každé noze mají čtyři prsty, jež jsou přizpůsobeny k uchopování větví stromů. Jeden prst směřuje dozadu a tři dopředu, z nichž dva jsou navíc rovněž srostlé. Samice se od samce odlišuje zbarvením zobáku – samice má černý zobák, zatímco samec má červený zobák s krémovou špičkou a černým ostřím. Toko Deckenův pobývá v trnitých křovinách a podobných suchých stanovištích ve východní Africe, zejména na východ od Východoafrické trhliny, od Etiopie na jih po Tanzanii.

Tento druh je pojmenován po německém průzkumníkovi baronu Karlu Klausovi von der Decken, prvnímu Evropanovi, který se pokusil zdolat horu Kilimandžáro.

Z důvodu nedostatku prostoru poputují tato mláďata do dalších zařízení. O jejich přesunu bude rozhodovat koordinátor chovu.

Fotka Josef Petrica