Zoo Hodonín má cenu v soutěži Bílý slon za odchov toka Deckenova

Historický prvoodchov toka Deckenova v Zoo Hodonín ocenili nezávislí odborníci druhým místem v soutěži Bílý slon za rok 2022. Do 29. ročníku soutěže o nejlepší odchov a stavbu roku se přihlásilo celkem 28 zoologických zahrad z České i Slovenské republiky.

Hodonínská zoo chová tyto ptáky od roku 2017, vloni se však podařil odchov dvou mláďat. Tento druh zoborožce žije hlavně ve východní Africe. Samice se před snůškou zazdívá v hnízdní dutině a tím se chrání před predátory. V ní setrvává dva až tři měsíce. Ponechává pouze malou skulinu, kudy jí samec podává potravu.

Samci, který pravidelně nosil potravu ke hnízdu, upravili chovatelé krmnou dávku. Po opuštění hnízda byl provedeno veterinární vyšetření na určení pohlaví mláďat a ukázalo se, že jde o samce a samici. Odchov proběhl bez obtíží a dalších zásahů. V současné době jsou mladí od rodičů odstaveni, protože ti začínají znovu hnízdit. Toko Deckenův je zařazen v programu EEP (Evropský záchovný program), o přesunu mláďat tak rozhoduje koordinátor.

Soutěž vyhlašuje sdružení Česká Zoo hlavně jako poděkování chovatelům, kteří žijí svojí prací za záchranu jedinečných, vzácných a mnohdy již vymírajících druhů. Vyhlášení se uskutečnilo v Kapucínském klášteře ve Fulneku.