Tornádo před dvěma lety uzavřelo Zoo Hodonín

Cesta ničivého tornáda, jež 24. června před dvěma lety zpustošilo několik obcí na Břeclavsku a Hodonínsku, vedla i přes hodonínské sídliště Bažantnice a přilehlý les s areálem Zoologické zahrady Hodonín.

Tornádo mělo podle meteorologů sílu až 4, tedy druhý nejvyšší možný stupeň s rychlostí rotace víru kolem 400 km v hodině. Jeho hlavní řádění naštěstí pro zoo zasáhlo jen těsně okrajovou část areálu. Nečekaný přírodní živel rozmetal ale psí útulek, kde zůstaly poničené kotce a vystrašení psi, zdevastoval technické zázemí a volnočasový areál U Červených domků využívaný pro zookroužky a příměstské tábory, a narušil statiku pavilonu akvárií. Zcela poničil také lanové 3D bludiště ve stromech naproti pokladnám. Nepoužitelné bylo parkoviště a příjezdová cesta, namísto lesa zůstala pláň s pahýly. Dříve příjemné prostředí se změnilo k nepoznání.

V samotné zoo padaly hlavně stromy a ploty, vír dokázal ukroutit či vyvrátit i stoleté duby. Vzhledem ke vzniklé spoušti bylo téměř neuvěřitelné, že všechna zvířata přežila a zůstala ve svých ubikacích, i když mnohá byla vystresovaná. Můžeme tak mluvit o štěstí v neštěstí.

Hned druhého dne začaly úklidové práce, nezištné nasazení předvedli zaměstnanci zoo, přátelé, dobrovolníci, hasiči, vojáci a díky velké vlně solidarity jednotlivců, spolků, firem, organizací i státních složek se podařilo na darech vybrat nemalé finanční prostředky. Kromě újmy na majetku musela být hodonínská zoo z důvodu úklidu a náprav škod uzavřena i po celý červenec, tedy v nejnavštěvovanějším měsíci. Po jarní covidové uzávěře tak tornádo uštědřilo rozpočtu další ránu.

Na snímku jsou stromy popadané na pavilon opic, jeho konstrukce naštěstí odolala.

Znovu tímto děkujeme všem za jakoukoliv pomoc. Po období náročných investičních, projektových a stavebních příprav začala v těchto dnech demolice pavilonu akvárií poškozeného právě tornádem, letos by kromě nového měla začít také výstavba moderního útulku. Na tyto stavby budou navazovat další projekty v rámci modernizace Zoo Hodonín.