Zoo Hodonín se podílí na záchraně nosorožců

Skvělou zprávu jsme v tomto týdnu obdrželi od organizace Save the Rhino International, zabývající se záchranou nosorožců sumaterských. V tamním národním parku Way Kambas se poslední den v září narodilo nové, čtvrté mládě nosorožce sumaterského. Samička zatím nemá jméno, jde ale už o třetího potomka její matky Ratu. Obě můžete vidět na snímku poskytnutým se svolením indonéské vlády.

Informaci naší zoo osobním dopisem sdělil a za podporu programu poděkoval jednatel organizace Jon Taylor. Zoologická zahrada Hodonín je totiž jedinou v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, jež tento program podporuje.

Nosorožci se v posledních letech ocitli na pokraji vyhubení hlavně kvůli pytláctví a také ztrátě životního prostoru. Organizace Save the Rhino International působí přes dvacet let v šesti afrických a dvou asijských zemích, kde se věnuje ochraně všech pěti druhů těchto zvířat. „Tato práce je štědře podporována evropskými zoologickými zahradami. Neměli bychom být ve světě, ve kterém je narození jednoho mláděte nosorožce tak důležitou zprávou, ale jsme tady. Ochrana sumaterského nosorožce je výzvou naší doby,“ napsal Jon Taylor.

V rámci sbírky ZOO 2NATURE se dvě koruny ze vstupného Zoo Hodonín rozdělí celkem na tři projekty. Vloni se takto podařilo vybrat téměř 180 tisíc korun, na záchranu nosorožců putovala tedy třetina této částky. Poděkování tak patří návštěvníkům naší zoo.