Zoo Hodonín má další přírůstek – gibona lar

,

Po gekonovi obrovském, přímorožci arabskému a kozách holandských pokračuje babyboom v hodonínské zoo. Tentokrát v pavilonu primátů. Rodinka gibonů je od 4. února pětičlenná.

Zatím téměř lysé mládě nosí matka na břichu, kojí a pečlivě si jej hlídá. Chrání je před každým nebezpečím a zároveň učí zhruba do dvou let věku. Dá se předpokládat, že sestry si sourozence začnou brzy půjčovat a učit se tak mateřské roli. „U minulého mláděte jsme sami byli překvapení, stejně jako kolegové z jiných zoologických zahrad, jak brzy tomu bylo. Nemusí to však být pravidlem. Pohlaví mláděte bude možné určit, až se více osamostatní a bude také možné jej očipovat, což provádíme za dohledu zástupce krajského úřadu, “ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Gibony lar chová hodonínská zoo dlouhodobě. Současný pár již s jedním, světlejším mládětem získala na doporučení koordinátora v roce 2020 z francouzského Saint Martin la Plaine, druhé mládě se narodilo v Hodoníně v roce 2021 krátce po ničivém tornádu. Tito primáti žijí přitom monogamně v malých rodinných skupinách. Typičtí jsou dlouhýma rukama a svým houkáním podobným zpěvu spolu komunikují, vymezují si teritorium a odrazují případné vetřelce.

Giboni jsou aktivní ve dne a pohybují se hlavně v korunách stromů na dlouhých končetinách. Tento způsob ručkování se nazývá brachiace. „U návštěvníků naší zoo jsou oblíbení pro svoji pohyblivost a obratnost. S dovádějícími mláďaty jde o nejživější expozici v pavilonu primátů. Jejich potravu v zoo tvoří zelenina, ořechy, okus větví, ovoce, občas také červi, kuřecí maso nebo vařená vejce. Dožívají se až čtyřiceti let. Mláďata zůstávají ve skupině šest až osm let, jakmile zcela dospějí, rodiče se je snaží vypudit, aby si založila vlastní skupinu. Otec přitom vyhání samce a matka zase samice. Další pohyb mláďat mezi zoo pak určuje koordinátor,“ dodala zooložka.

Samotný pavilon primátů obohatily vloni dva nové chovné páry, a to mangabejů rudohlavých, jež hodonínská zoo chová jako jediná v rámci České a Slovenské republiky, a také gueréz běloramenných. Zoo tak doufá v další možné zajímavé přírůstky.