Zoo Hodonín získala samce adaxe núbijského pro chovný pár

Zoo Hodonín patří k několika zahradám chovajícím adaxe núbijského. Tento druh antilopy žije v menších stádech v afrických pouštích a polopouštích. V přírodě je kriticky ohrožený hlavně kvůli lovu a je zařazen v Evropském záchovném programu. Na doporučení koordinátora chovu jsme získali dvouletého samce z Tierparku Berlín a vytvořili tak chovný pár s naší samicí. Spojení se uskutečnilo bez problémů a zvířata si na sebe rychle zvykají.

Dospělý adax může vážit přes 100 kilogramů, v kohoutku dosahovat výšky až 1 metru a má až 70 cm dlouhé kroužkované rohy. Pro snadný pohyb v poušti je vybaven širokými paznehty. Je také schopen přijímat vodu pouze z rostlinné potravy. Má typickou výraznou kresbu na hlavě a v zoo je k vidění vedle výběhu přímorožců jihoafrických a antilopy losí.